Projektazonosító: EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001

Projekt címe: KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK

Projektmegvalósítás kezdete, vége: 2016.03.01. – 2023.11.30.

Projekt költségvetése: 16 663 766 106 Ft

Támogatás intenzitása: 100%

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ keretein belül megvalósuló EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosítószámú „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projekt átfogó, hosszú távú célja a népegészségügyi programok hatékonyságának növelése révén a szűrővizsgálatokkal megelőzhető halálozások kockázatának csökkentése, a lakosság egészségtudatosságának fejlesztése, a már jelenleg is működő szűrővizsgálati rendszerek felülvizsgálata, valamint azok továbbfejlesztése. A célkitűzések között szerepel a szűrővizsgálatok teljes körű szabályozottságának biztosítása, a népegészségügyi szempontból kiemelt fontosságú, országos alkalmazásra esélyes szűrések alkalmazhatóságának és bevezethetőségének vizsgálata.

A projekt egyik kiemelt célja a szervezett lakossági kétlépcsős vastagbélszűrés országos kiterjesztése a teljes 50-70 éves korosztályba tartozó célpopulációra. A vastagbélszűrés folyamatos népegészségügyi szűrésként történő biztosításához elengedhetetlen szabályozók a projektben kidolgozásra kerülnek, a szűrések támogatására szolgáló tárgyi feltételek biztosítása megtörténik.

A HPV okozta betegségteher csökkentése érdekében a projekt vállalja három tanéven keresztül a HPV elleni védőoltás kiterjesztését a 7. osztályos korcsoportba tartozó 60.000 fiúgyermek számára, továbbá az esélyegyenlőség jegyében szellemi és testi fogyatékossággal élő hölgyek szűréséhez speciális vizsgálószékeket is biztosít. 

A projekt háziorvosi praxisok, védőnők, mammográfiai asszisztensek, citológiai asszisztensek, emésztőszervi endoszkópos asszisztensek, valamint gyógyszerészek és gyógyszertári (szak)asszisztensek számára ingyenes akkreditált e-learning és jelenléti továbbképzéseket szervez a naprakész tudás- és információszerzés átadása érdekében. A továbbképzések egyik fő célja, hogy valamennyi, a méhnyakszűrés iránt elkötelezett védőnő alkalmassá váljon az önálló méhnyakszűrés végzésére. A projekt célkitűzése 7.000 egészségügyi szakember bevonása a képzések elvégzésébe.

A projekt keretében kiépítésre kerül a népegészségügyi szűréseket támogató informatikai rendszer. A szűrővizsgálatokon való részvételre ösztönzés érdekében a lakosság érzékenyítése kiemelt szerepet kap a szemléletformáló egészségkommunikációs, edukációs üzenetek átadása során. Az egészségfejlesztő és betegségmegelőző programok keretein belül összesen 804.000 fő szűrésbe történő bevonása szerepel.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Szociális Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2022