Adatfelvétel, kikérdezés, tájékoztatás

A meghívott hölgyet a szűrőállomás páciens felvételi pultjánál szakképzett adminisztrátor fogadja, aki a személyi adatokon kívül néhány kérdést tesz fel, például:

  • Voltak-e vagy vannak-e emlőpanaszai?
  • Volt-e a családjában valakinek (édesanyjának, nővérének, nagynénjének) emlőbetegsége?
  • Részt vett-e már mammográfiás szűrővizsgálaton?
  • Tudja-e, hogyan zajlik a szűrővizsgálat?

Ezen túlmenően részletes tájékoztatást ad arról, hogyan zajlik a szűrővizsgálat, mire kell felkészülnie, valamint válaszol az esetlegesen felmerülő kérdésekre.  

A szűrővizsgálat

A szűrés fizikális vizsgálatból (tapintással megvizsgálják az emlőket) és mammográfiából áll.  A szűrés nem fájdalmas, az öltözőben töltött idővel, az adminisztációval és a vizsgálattal együtt, legfeljebb 20 percet vesz igénybe. A vizsgálathoz derékon felül szükséges levetkőznie a hölgynek. Először a mammográfiát végző, szakképzett szakasszisztens tapintásos emlővizsgálatot végez. Ezután a vizsgálandó hölgy a mammográfiás készülék elé áll.

A mammográfia az emlők kétirányú röntgenvizsgálata röntgensugárzással, mely alacsony sugárterhelést jelent. A vizsgáló először az egyik oldali emlőt a készülék plexiüvegből készült emlőtartó lapjára helyezi, majd egy másik plexiüveglapot helyez fölé. A két lap segítségével a mellet kissé összenyomja, és 2 irányból röntgenfelvételt készít, majd ugyanezt az eljárást elvégzi a másik emlővel. Az emlők ellapítása kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas. Azért van rá szükség, hogy a röntgenfelvételen az emlőkről egyenletesen éles, tiszta kép készülhessen. (Emlő implantátum nem kizáró tényező, ilyen esetekben a szakszemélyzet egyéni paramétereket állít be a mammográfon.) Mindez legfeljebb 2-3 percet vesz igénybe. A mammográfiás felvételt az úgynevezett "négyszem-elv" alapján egymástól függetlenül 2 radiológus értékeli, akik közül legalább egyiküknek emlődiagnosztikai jártassági igazolással kell rendelkeznie. Véleménykülönbség esetén tisztázó vizsgálatra van szükség.

 

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2022