Személyes meghívás

Minden 45-65 év közötti nő kétévente egyszer személyes, nevére szóló meghívólevéllel meghívást kap a mammográfiás szűrővizsgálatra.

Adatfelvétel, kikérdezés, tájékoztatás

A meghívott nőt a szűrőállomás recepciójában szakképzett adminisztrátor fogadja, aki a személyi adatokon kívül néhány kérdést tesz fel, például:

Voltak-e vagy vannak-e emlőpanaszai?

Volt-e a családjában valakinek (édesanyjának, nővérének, nagynénjének) emlőbetegsége?

Részt vett-e már mammográfiás szűrővizsgálaton?

Tudja-e, hogyan zajlik a szűrővizsgálat?

Ezen túlmenően részletes tájékoztatást ad arról, hogyan zajlik a szűrővizsgálat, mire kell felkészülnie, valamint válaszol az esetlegesen felmerülő kérdésekre.  

A szűrővizsgálat

A vizsgálóhelyiségben a vizsgálandó nőnek derékon felül szükséges levetkőznie. Először a mammográfiát végző, szakképzett szakasszisztens tapintásos emlővizsgálatot végez. Ezután a vizsgálandó nő a mammográfiás készülék elé áll. A vizsgáló először az egyik oldali emlőt a készülék plexiüvegből készült emlőtartó lapjára helyezi, majd egy másik plexiüveglapot helyez fölé. A két lap segítségével a mellet kissé összenyomja, és 2 irányból röntgenfelvételt készít, majd ugyanezt az eljárást elvégzi a másik emlővel. Az emlők ellapítása kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas. Azért van rá szükség, hogy a röntgenfelvételen az emlőkről egyenletesen éles, tiszta kép készülhessen. Mindez legfeljebb 2-3 percet vesz igénybe.

Az emlőszűrővizsgálat eredménye

Negatív eredmény

A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy minden 100 mammográfiás szűrővizsgálatból 90 negatív eredménnyel végződik, azaz a röntgenfelvételeken az életkornak megfelelő emlőszerkezet ábrázolódik ki és semmiféle kóros eltérés nem látható. A szűrővizsgálat negatív eredményéről a vizsgált személyeket és azok háziorvosát a szűrőállomás 2 héten belül értesíti. Negatív eredmény esetén a vizsgált nő 2 év múlva újabb szűrővizsgálatra kap meghívást. Felhívják továbbá a figyelmet arra, hogy ha időközben az emlőiben bármi szokatlant vagy rendelleneset észlel, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Nemnegatív eredmény

Az emlő apró rendellenességeit is precízen észlelő mammográfiás készülék minden 100 vizsgálatból 10 elváltozást szűr ki. Nemnegatív eredmény esetén a vizsgált nőt a szűrőállomás további vizsgálatra hívja vissza.

A visszahívás ijedséget okozhat és aggodalmat kelthet a visszahívott nőkben és családjukban, ezért a szűrőállomások mellett működő diagnosztikai részlegekben dolgozók igyekeznek a bizonytalansággal járó várakozási periódusokat minél inkább lerövidíteni. A rákgyanú tisztázása általában néhány napot vesz igénybe.

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a nemnegatív mammográfiás lelet nem jelent pozitív eredményt. A kiszűrt rendellenességeknek mintegy 50 %-nál a további vizsgálatok banális elváltozást és nem rosszindulatú daganatot állapítanak meg.  Az elvégzett 100 szűrővizsgálatból 3-4 olyan eset fordul elő, amely további orvosi kezelést igényel.

A mammográfiás vizsgálat alapján nemnegatív esetek további vizsgálata

A kiegészítő vizsgálatok célja, hogy a szűrővizsgálat által felvetett rendellenességet, a rosszindulatú emlőbetegség gyanúját megerősítsék vagy kizárják.

A kivizsgálás több lépésből áll:

ultrahangos vizsgálataspirációs citológiai vizsgálat: vékony (0,7 mm-es külső átmérőjű) injekciós tűvel megszúrják a tisztázandó csomót és az így kapott sejteket mikroszkóp alatt megvizsgálják. E vizsgálatokkal már az esetek többségében megállapítható, hogy a talált csomó rosszindulatú e.  

A végleges tisztázáshoz azonban szükséges a talált csomó sebészi kimetszése, amelyből szövettani vizsgálat készül.

Hangsúlyozni kell, hogy az emlőrák diagnózisához, szövettani vizsgálat szükséges!

Mi történik, ha a kivizsgálás emlőrákot igazol?

A korszerű kezelés komplex, azaz háromféle kezelési mód kombinációjából áll: sebészeti beavatkozás, sugárkezelés és gyógyszeres kezelés (kemoterápia). A kezelés mikéntjét az emlődaganat nagysága, szövettani szerkezete és a környéki nyirokcsomók állapota alapján határozzák meg.

A sebészeti kezelés korábban egyet jelentett az egész emlő eltávolításával. A szűrővizsgálatok elterjedésének köszönhetően ez ma már nem így van. A szűréssel felfedezett emlőrák többsége kisméretű és olyan korai stádiumban felfedezett, hogy még a legközelebbi nyirokcsomókba sem terjedt át. Az emlőt csonkoló radikális műtét helyett ezért egyre inkább elegendő konzerváló, azaz az emlőt megtartó műtétet végezi. Ekkor a daganatos csomót tartalmazó emlő részletes esetlegesen az azonos oldali hónalji nyirokcsomókat eltávolítására kerül sor. A sebészi kezelést a daganat helyének besugárzásával, szükség esetén további gyógyszeres kezeléssel teszik teljessé. Ilyen módon a korai emlőrák jó eredménnyel gyógyítható.

Abban az esetben, ha mégis az egész emlő eltávolítása válik szükségessé, ma már olyan plasztikai sebészeti eljárások váltak gyakorlattá, amelyekkel az emlők csaknem eredeti formája helyreállítható. Az emlőprotézisek választéka is kibővült.

 

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2021