Az emlőrák – a tüdőrák után - a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Évente mintegy 5.000 új megbetegedést és 2.100-2.200 közötti halálesetet tartanak nyilván. Élete során minden 8-9 nő közül egynél alakul ki, és senki nem tudja megmondani előre, hogy ki lesz az az egy.

Az emlőrák túlnyomó többsége 50 évnél idősebb nőknél, a havi vérzés abbamaradása utáni életkorban fordul elő, bár az ún. menopauza előtti életkorban is vannak érintettek. A mellrák kezdetben nem okoz tüneteket és panaszokat. Később azonban szokatlan csomó képződik az emlőben, melyet az emlő önvizsgálata során is ki lehet tapintani.  A gyógyulás esélyei annál jobbak, minél korábban ismerik fel és kezdődik meg a daganat kezelése.  

Az emlőrák korai felismerésében maguk a nők tehetnek a legtöbbet, azzal, hogy a rendszeres önvizsgálat mellett részt vesznek a felkínált szűrővizsgálaton.

Az emlőszűrés a tünetmentes nők rendszeresen, kétévenként megismételt emlővizsgálata.

A népegészségügyi célú emlőszűrésre a 45-65 év közötti nők kétévenként meghívólevelet kapnak az országos tisztifőorvostól (vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ közreműködésével a lakóhelyéhez tartozó mammográfiás központtól). Az életkoruk miatt ez a korcsoport az, amely leginkább érintett az emlő rosszindulatú betegségében.  A szűrés célja, hogy a kifejlődés kezdeti szakaszában lévő, korai, kicsi, még nem is tapintható csomókat kimutassa.  Ha a szűrés eredménye negatív az azt jelenti, hogy az emlőrák nagy valószínűséggel nem alakult ki a szervezetben. A nemnegatív szűrési eredmény felveti kicsi, talán még nem tapintható emlőrák valószínűségét az emlőkben. Ennek tisztázása céljából további szakorvosi vizsgálatra van szükség. Ha a szakorvosi vizsgálat pozitív, a szakszerű kezelés esélyt ad a teljes gyógyulásra.

Az emlődaganat időben történő felismerése és kezelése életmentő lehet! Ha meghívólevelet kap éljen a szűrés lehetőségével!

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2021