Az emlőrák – a tüdőrák után - a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Magyarországon évente mintegy 8.000 új megbetegedést és 2.100-2.200 közötti halálesetet tartanak nyilván. 

Az emlőrák túlnyomó többsége 50 évnél idősebb nőknél, a havi vérzés abbamaradása utáni életkorban fordul elő, bár az ún. menopauza előtti életkorban is vannak érintettek. Az emlőrák kezdetben nem okoz tüneteket és panaszokat.  A gyógyulás esélyei annál jobbak, minél korábban ismerik fel és kezdik meg a daganat kezelését.  

Az emlőrák, illetve a rákmegelőző állapotok minél korábbi felismerésében maguk a nők tehetnek a legtöbbet azzal, hogy részt vesznek a felkínált népegészségügyi célú szűrővizsgálaton. 

A népegészségügyi célú emlőszűrés a tünetmentes 45-65 év közötti szűrésre jogosult nők kétévenként megismételt mammográfiás emlővizsgálata.

A népegészségügyi célú emlőszűrésre azon 45-65 év közötti nők kapnak meghívólevelet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közreműködésével a lakóhelyéhez tartozó mammográfiás központtól, akik a szűrés tervezett időpontját megelőző két éven belül nem vettek részt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által közfinanszírozott emlővizsgálaton.

A szűrés célja, hogy a kifejlődés kezdeti szakaszában lévő tünetmentes szöveti elváltozásokat kimutassa. Ha a szűrés eredménye negatív, az azt jelenti, hogy az emlőrák vagy a rákmegelőző állapot nagy valószínűséggel nem alakult ki a szervezetben. A nemnegatív szűrési eredmény felveti a még nem tapintható emlőrák valószínűségét az emlőkben. Ennek tisztázása céljából további szakorvosi vizsgálatra van szükség. Ha a tisztázó szövettani vizsgálat pozitív, az időben (korai szakaszban) felfedezett és már igazolt elváltozás szakszerű kezeléssel esélyt ad a teljes gyógyulásra.

Az időben történő felismerés és kezelés életmentő lehet! Ha meghívólevelet kap, éljen a szűrés lehetőségével!

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2022