A szűrővizsgálati módszer egyszerű és fájdalmatlan, amelyet tünet-és panaszmentes személyeken alkalmaznak abból a célból, hogy a rosszindulatú elváltozás fennállásának valószínűségét kizárja, vagy éppen valószínűsítse.

A méhnyakszűrés bizonyítottan hatásos módszere a  citológiai vizsgálat, azaz a nőgyógyász vagy a védőnő a hüvely felől a feltárt méhszájat megtekinti, s kenetet vesz a méhnyak nyálkahártyájáról. Egyedül ez a módszer alkalmas arra, hogy a méhnyak egészéről tájékoztatás adjon. Az eljárás nemcsak a daganatsejtek kimutatására, hanem más betegségek – gyulladás vagy fertőzés – észlelésére is alkalmas. 

Az egész folyamat mintegy 10 percet vesz igénybe.

A vizsgált személy nőgyógyászati vizsgálóágyra fekszik, majd egy kenetvevő eszközt a hüvelybe vezetve történik a sejtmintavétel, azaz a hámsejteket tartalmazó kenetet vesznek a méhnyak hüvelyi felszínéről (porció) és a nyakcsatornából. A kenetet úgy veszik, hogy abban mind a méhnyak felszínét és a külső méhszájat borító, mind a nyakcsatornát bélelő hámsejtek képviselve legyenek. Menstruáló vagy heveny fertőzés jelét mutató nőtől nem lehet kenetet venni.

A tárgylemezre kent kenetet fixálják és laboratóriumba juttatják, a kenetet festés után mikroszkóppal vizsgálják. A laboratóriumi vizsgálat eredményéről a szakrendelő munkatársai vagy a védőnő fogja tájékoztatni Önt. A laborítóriumi vizsgálat eredménye az EESZT felületén is rögzítésre kerül.

 

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2022