Hány szabadnapra van szükség a vastagbéltükrözéshez?

A vizsgálatra előjegyzéskor érdemes figyelembe vennie, hogy általában két szabadnapra lesz szüksége: a vizsgálatot megelőző előkészítő napra (a kolonoszkópia időpontjától függően délután vagy a kora esti órákban kell elkezdeni a béltisztítást) és a vizsgálat napjára. Javasoljuk továbbá, hogy a következő napra vagy napokra se tervezzen nagyobb utazást, nehéz fizikai munkával járó tevékenységet annak lehetőségére is felkészülve, ha a vizsgálat során beavatkozás is történne.

Szükséges laboratóriumi vizsgálat (vérvétel) a tükrözés előtt?

A tükrözés előtt két héten belül az arra kijelölt vérvételi helyen vérvizsgálatot kell elvégeztetnie. Kizárólag ezzel az eredménnyel tudják a vizsgálatot elvégezni.  

Fontos, hogy a vérvizsgálat eredményét feltétlenül mutassa meg a háziorvosának, valamint vigye magával a vastagbéltükrözésre is.

Mit jelent a vastagbél előkészítése (béltisztítás) a vizsgálat előtt? Miért szükséges ez?

Annak érdekében, hogy a vizsgáló orvos pontosan áttekinthesse a bél belső felületét, fontos a megfelelő béltisztítás. Ehhez javasolt az étkezési előírások betartása, a béltisztításra alkalmas készítmény előírás szerinti használata (hashajtó), valamint előírt mennyiségű folyadék fogyasztása.

Melyek a béltisztításhoz használatos készítmények?

Háziorvosa vagy a gasztroenterológusa (a gyomor-bélrendszer betegségeivel foglalkozó belgyógyász szakorvos) az Ön általános állapotához és az esetlegesen előforduló betegségeihez igazítja a megfelelő béltisztító készítmény kiválasztását, amelyet átad vagy receptre felír (ha a háziorvosa úgy ítéli meg, hogy másfajta béltisztító készítményre van szüksége) és Önnek a gyógyszertárban kell kiváltania azt.

Mely előírások betartása szükséges a vizsgálat előtti 4. naptól?

Fontos, hogy bizonyos gyógyszerek alkalmazását szüneteltetni kell vagy módosítani szükséges azok adagolását a vizsgálatot megelőzően. A részletekkel kapcsolatban érdeklődjön háziorvosánál.

Például:

Ha Ön szed vaspótló tablettát, hagyja abba annak alkalmazását.

Ha Ön vérhígító hatású készítményt használ (pl.: warfarin, kumarol (Syncumar), acetilszalicilát (pl.: Astrix, Aspirin protect), nem szteroid típusú fájdalomcsillapítók (pl.: Cataflam, Flector), clopidogrel (pl.: Plavix), Rivaroxaban, Dabigatran, Apixaban, Fraxiparine, Clexan stb.) kérdezze meg háziorvosát a gyógyszer szedéséről.

A naponta szedett egyéb gyógyszereit (pl.: vérnyomáscsökkentő, koleszterincsökkentő, asztma-ellenes szerek stb.) alkalmazza az orvosi utasításoknak megfelelően.

Ha Ön cukorbeteg vagy speciális diétát igényel, kérdezze meg orvosát a gyógyszerek szedéséről, amit kérjük, tartson is be.

 

Vastagbéltükrözés esetén batartandó étkezési előírások

 

Bizonyos étrendi előírások betartása javasolt ahhoz, hogy a vizsgálat idejére a vastagbélben ne maradjanak ételmaradványok, mert ezek meg tudják nehezíteni a bél áttekinthetőségét.

Tervezze meg az étrendjét és vegye figyelembe, hogy a vizsgálatot megelőző napokban rostszegény diéta javasolt. Készüljön fel arra, hogy mit eszik ezeken a napokon, és vásárolja meg a hiányzó élelmiszereket.

Az alábbi ételek fogyasztása javasolt:

 • fehér lisztből készült pékáruk, tésztafélék, rizs, babapiskóta, burgonya (héj nélkül), krumplipüré (tej nélkül);
 • puhára főzött zöldségek (nem aprómagvas, héj nélkül);
 • szárnyas hús, hal puhára főzve vagy párolva (bőr nélkül);
 • zöldségleves, erőleves, burgonyaleves;
 • főtt vagy lágy tojás, rántotta (tej nélkül);
 • natúr tejtermékek (pl. kefír, joghurt), vaj, margarin, sajt, krémsajt;
 • héj és mag nélküli gyümölcsök (csak kompót formájában);
 • fehér vagy barna cukor, édesítőszer;
 • tea, szűrt szőlőlé vagy almalé;
 • kávé (tej, tejszín nélkül).

Fontos a bő folyadékfogyasztás, legalább 1,5-2 liter szénsavmentes ásványvíz..

Ebben a néhány napban NE fogyassza a következő ételeket:

 • teljeskiőrlésű gabonából készült kenyér, péksütemények és tésztafélék, korpás készítmények (korpás kenyér, müzli stb.);
 • nyers zöldségek és gyümölcsök;
 • apró magvas gyümölcsök (ribizli, málna stb.) és a gyümölcsök héja;
 • apró magvas zöldségek (paprika, paradicsom, padlizsán stb.);
 • kukorica, brokkoli, káposztafélék, szárazbab, borsó;
 • olajos magvak (mogyoró, dió, mák, tökmag stb.);
 • vörös húsok (sertés, marha stb.);
 • olajban, zsírban sütött ételek;
 • szárított gyümölcsök;
 • gyümölcsös joghurtok, csokoládé, lekvár,
 • piros-, vörösszínű zöldségek, gyümölcsök (cékla, vöröskáposzta, málna, meggy).

Teendők a vizsgálat előtt 4 nappal: Az orvos által felírt béltisztító készítményt váltsa ki a patikában. Használat előtt olvassa el az előkészítésre vonatkozó tájékoztatót.

Teendők a vizsgálat előtt 3 nappal: Kezdje meg az előírt étrendet! 

Teendők a vizsgálat előtt 2 nappal: Folytassa az előírt étrendet!

Teendők a vizsgálat előtti napon:

Mindig az alkalmazott béltisztító szerhez kapott használati utasítás szerint járjon el igazítva ennek elkezdését a béltükrözés időpontjához! Fontos ugyanis, hogy a kolonoszkópos vizsgálat elkezdésekor ne teljen el 6 óránál több a béltisztulás befejeztétől (pl. ha 8 órára jegyezték elő vastagbéltükrözésre, az utolsó béltisztító elfogyasztása előző este történjen meg).

Ha másként nem rendelték el, a következők szerint járjon el: reggel 7 óráig ehet egy könnyű reggelit (lágy tojás, vajas pirítós), azt követően már semmi más szilárd ételt ne fogyasszon, csak folyadékot: szűrt almalé, szűrt fehérszőlőlé, tea (lehet cukorral), kávé (lehet cukorral), szűrt húsleves, szénsavmentes ásványvíz. Fontos, hogy ne igyon tejet vagy tejtartalmú italokat, színezett üdítőket.

Nyugodtan vegye be a kezelőorvosával egyeztetett (már korábban is szedett) gyógyszereit, illetve kezdje el alkalmazni a hashajtáshoz előírt készítményt. 

Ezen a napon kezdje el a hashajtáshoz előírt készítmény használatát. Ez a gyógyszer folyadékvesztést okoz, ezért nagyon fontos, hogy sokat igyon, legalább 2-3 litert ezen a napon (óránként igyon egy pohár folyadékot).

Tartózkodjon közel a mellékhelyiséghez. Az előkészítés akkor megfelelő, ha a hasmenést követően már csak áttetsző, tiszta folyadék ürül.

Teendők a vizsgálat napján:

Ha a vizsgálat a délelőtti órákban történik, a vizsgálat napján már ne vegyen be hashajtót, de ha a vizsgálatra a nap későbbi óráiban kerül sor, akkor a reggeli órákban folytassa a béltisztítást az előírás szerint. A vizsgálat előtt 2 órával már ne fogyasszon folyadékot sem (altatóorvos utasítására ez az idő növekedhet). Gyógyszereit vegye be, kivéve a cukorbetegségre kapott készítményeit.

Egyedül vagy kísérővel menjen a tükrözésre?

Ajánlott kísérővel menni, aki támogatja Önt, továbbá feljegyezheti az orvostól hallottakat.

Fontos!  Ha a vizsgálatot bódításban, esetleg altatásban végezték, kizárólag kísérővel engedhető el a vizsgálatról. Aznap már nem vezethet gépjárművet, nem végezhet felelősséggel járó feladatot!

Mit viseljen a vizsgálat napján?

Célszerű a könnyen le- és felvehető, laza öltözet. A vizsgálathoz deréktól lefelé le kell vetkőznie, majd ezután egy speciális nadrágot vagy lepedőt biztosítanak a tükrözés idejére.

Mit vigyen magával a vastagbéltükrözésre?

Vigye magával személyi iratait, illetve a vérvételi labor- és szakorvosi leleteit, háziorvosától kapott beutalóját, esetlegesen előzetes vizsgálati eredményeit és a szedett gyógyszereinek listáját.  Célszerű, ha visz magával egy tekercs WC papírt, papír kéztörlőt, váltó fehérneműt, papucsot, néhány szem szőlőcukrot és folyadékot, amit a vizsgálat után elfogyaszthat. Ha az utazási idő hosszú a szakrendelésre, legyen Önnél folyadék és gyógyszer, amit napközben kell bevennie.

Tudnivalók cukorbetegség esetén

Ha Ön cukorbeteg, fontos figyelnie arra, hogy a hashajtás során is egyensúlyban maradjon a szénhidrát-háztartása, ezért a vércukor szintjének rendszeres ellenőrzése szükséges. A cukorbetegeknél lassabb a bélműködés is, ezért az előkészítő diétát mindenképpen érdemes már két nappal a vizsgálat előtt elkezdenie.

Általános székrekedés esetén mi a teendő?

Ha Önnek általában székrekedése van, a hashajtásos előkészítés akkor kezdhető meg, ha előtte volt legalább egy laza széklete. Ennek előidézéséhez használhatja a szokásosan alkalmazott hashajtóját, vagy kérje háziorvosa tanácsát.

Ha beültetett eszközt (implantátumot) visel, mi a teendő?

Ha Ön szívritmusszabályzót (pacemaker, beültetett defibrillátor), ízületi protézist, fémlemezt, csavart stb. visel, az előkészítés előtt tájékoztatnia kell a vizsgálatot végző szakorvost.

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2022