Védőnők tollából

Amikor a kitartás életet menthet!

A Hölgy, akinek az esetét leírom, régi ismerősöm volt, az évek során többször kerültünk mindennapos munkakapcsolatba is.

2009-ben a kezdetekkor az elsők között kapott meghívólevelet, már hosszú évek óta nem volt nőgyógyásznál és én azt hittem, hogy a fent leírtak elég bizalmat keltenek benne ahhoz, hogy első hívásomra igent mondjon.  Végül pár hónap múlva vonakodva ugyan, de igénybe vette a védőnői szűrést. Mondanom sem kell, hogy mennyire izgatott voltam, amikor közölnöm kellett vele, hogy az eredmény nem negatív. Sikerült nőgyógyászhoz irányítani, úgy látszott, hogy oldódik benne az ellenállás, mivel nem volt szükség sürgős beavatkozásra, csak gyógyszeres kezelésre és leginkább nyomon követésre. De nem így történt.

Ezt követően évekig nem tudtam meggyőzni arról, hogy járjon kontroll vizsgálatra, mindig az a dacos NEM volt a válasz. Én pedig aggódtam. Mígnem eltelt az újabb három év, és érkezett a következő meghívó. Elhatároztam, hogy a karácsonyi szabadság előtt még teszek egy újabb kísérletet a meggyőzésére. És megtört a jég, igent mondott és eljött a kenetvételre. Megkönnyebbülés, majd újabb izgalom, az eredménye 2009-hez képest jelentősen romlott. Emlékszem a torkomban dobogott a szívem, amikor közöltem Vele az eredményt. Azután már felgyorsultak az események, szakorvosi vizsgálat, január elején műtét, majd a megnyugtató szövettani eredményt követően a felszabadult mosoly… megérte kitartani. Azt mondta, ha Te nem jössz, én magamtól nem mentem volna el szakorvoshoz.

Számomra az esetből az a tanulság, hogy mostantól próbáljak meg minél kitartóbban a mögé a dacos NEM mögé belátni. Mert a felnőttek is félnek, gyermekien és elszántan ragaszkodnak félelmeikhez, mi lesz, ha valami kiderül? Ez ellen a félelem ellen korrekt információátadással és gondoskodó kitartással vehetjük fel a harcot, hogy megérjen bennük a tudatos felnőtt IGEN, nem is eredménytelenül.

Osváthné Farkas Margit

       védőnő

Amikor a szűrővizsgálat életet menthet

2009 óta végzek Berentén védőnői méhnyakszűrést. Az első szűréseket nagy izgatottsággal végeztem el, de az idő bebizonyította, hogy meg tudom csinálni és a településen élő nők is szívesen eljönnek hozzám.

2012 nyarán az akkor 49 éves hölgy először szerepelt a védőnői méhnyakszűrés meghívottjai között. Otthonában beszéltünk meg egy találkozót, ahol tájékoztatást követően időpontot kért a szűrésre. A látogatás során megtudtam, hogy hosszú évek óta nem járt szakorvosnál és emiatt szégyelli is magát.

A mintavételt követően egy negatív eredményt adhattam át, amelynek nagyon örült és nő ismerőseit ösztönözte a védőnői szűrésen való részvételre.

2017-ben ismét a meghívottak között szerepelt és már nem is volt számára kérdés, hogy ismét megjelenjen a szűrésen. Ennek nagyon örültem, hiszen ez egy visszaigazolást jelentett nekem, hogy elégedett volt az általam végzett munkával. A mintavételre 2017 júliusában került sor. A leletet augusztus közepén adtam át, amely ekkor már sajnos eltérést mutatott: kóros hámelváltozás, kifejezett fokú intraepitealis laphám laesio (HSIL), CIN 3, szövettani vizsgálat javasolt…

Amikor kezemben tartottam a leletet hosszú percekig azon gondolkodtam, hogyan is fogom tudni elmondani neki úgy, hogy ne omoljon össze a hír hallatán. Ismét az otthonában kerestem fel, ahol nyugodtan, négyszemközt tudtunk beszélgetni. Bevallom, hogy nem volt könnyű ez a beszélgetés, nagyon nagy erőt kívánt tőlem is, hogy minél érthetőbb, megértőbb legyek számára. Szerencsére megértette, hogy mindenképpen szakorvoshoz kell fordulnia.  Megértette, hogy a szűrővizsgálat célja pontosan az, hogy időben fedezzünk fel olyan elváltozásokat, amikor még jó eséllyel gyógyíthatók. Azzal zártuk a beszélgetést, hogy mindenképp meg fog gyógyulni!

3 hét se telt el, amikor megkeresett, hogy volt szakorvosnál, aki a mintavételt megismételte, melynek hamarosan meglesz az eredménye. Az ismételt vizsgálat ugyanazt igazolta, mint az általam levett minta. A szakorvos HPV tipizálásra is küldött vizsgálati anyagot, amely HPV18-ra pozitív eredményt mutatott. A szakorvosi vizsgálat tehát igazolta, hogy mindenképp műtétre van szüksége, melyet novemberben el is végeztek. A műtétet követően 3 havonta kellett kontrollra járnia, melyek megnyugtatóan negatív eredményeket igazoltak.  2018 októberében HPV tipizálás is történt, amely szintén negatív lett. A következő szakorvosi kontroll egy év múlva esedékes panaszmentesség esetén.

A hölgy jelenleg egészséges, dolgozik. 2018 októberében pedig nagymama lett. Nagyon hálás azért, hogy a mindennapokban a kisunokájára, a családjára tud figyelni.

Az esetet követően arról is beszélgettünk, ha nem lett volna védőnői méhnyakszűrés, lehet, hogy leghamarabb a lánya várandóssága kapcsán elment volna szakorvoshoz, de még ez sem biztos. Bele sem akar gondolni abba, mi lett volna akkor vele…

Harzsóné Üveges Szilvia védőnő, Berente

Védőnői méhnyakszűrés Ceglédbercelen

A védőnői méhnyakszűrést nagy lehetőségnek láttam. Az motivált, hogy még többet tudok tenni a lakosságért, a hölgyek egészségéért. A védőnői kompetenciám kiterjesztését, elismerését, megbecsülését, szakmaiságomban előrelépést vártam a programtól. Amit így 4 év távlatából nézve úgy érzem sikerült is elérnem.

Az elméleti és gyakorlati képzést 2014 végén végeztem el. 2015-ben csatlakoztam a mintaprogramhoz. Ebben az évben kb. 800 meghívólevél ment ki a hölgyeknek. Ebből a 800 hölgyből 194 jelent meg nálam szűrésen, ami 20%, míg az orvosoknál körülbelül 5% jelenik meg. Ennél sokkal több szűrendő nővel vettem fel a kapcsolatot, hívtam fel a figyelmüket a szűrés jelentőségére.

A közel 200 kenetből körülbelül 5% nem negatív volt, eltérést mutatott! Ezeket a hölgyeket szakorvoshoz irányítottam, és legtöbbjüknél a konizációra is sor került, egy esetben pedig méh eltávolítására is szükség volt. Szerencsésebb esetben gyulladást, gombás fertőzést vagy egyéb hasonló elváltozást fedeztem fel. Ez is elég nagy számban fordult elő. A kenetvételek során sok esetben szóba került a fogamzásgátlás, párkapcsolat, inkontinencia, emlő önvizsgálata, emlőszűrés jelentősége, klímax stb. Ezzel is sikerült pluszt tenni a tevékenységbe. A hölgyek rendkívül hálásak voltak a jótanácsokért. Mindenki hallgatott a javaslatomra, hogy forduljon orvoshoz, aztán visszajelzett, hogy hogyan alakult a sorsa. Ez nagyon jól esett.

Nagy hangsúlyt fektetek a diszkrécióra, intimitásra, odafigyelésre, empátiára, és ezt értékelik a megjelentek.

A munkát később is folytattam. Az önkormányzat rendkívüli módon segíti, értékeli a munkámat, látva, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy bizalommal vannak felém a hölgyek, és időben el tudjuk „kapni” a rosszindulatú folyamatokat.

Összeségében ez idáig közel 450 kenetvétel történt, ehhez hozzájárult egy másik községben való hosszútávú helyettesítés is, ahol a kolléganő szintén lefektette az alapokat az ellátott településen.

A kiszűrt esetek arányai továbbra is hasonlóan alakulnak.

Bár rendkívüli odafigyelést, precizitást, szervezőkészséget igényel, illetve nagyon nagy az adminisztrációs teher, amely szintén időigényes, mint bármely más területe a védőnői munkának. De kárpótol ezért a hölgyek hálája, elismerése, megbecsülése, a pozitív visszajelzések.

Nagyon jólesik, hogy ilyen bizalommal vannak felém a hölgyek. Ez a tevékenység rendkívül megemeli a védőnői munka minőségét, elismerését, megbecsülését.

Simonné Csontos Margit védőnő

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2022