Negatív eredmény: 

A mammográfiás felvételt értékelő orvosok nem találtak elváltozást az emlőiben. Ilyenkor nincs további teendő. 65 éves koráig - amennyiben szűrésre jogosult lesz, úgy- 2 évente fog meghívólevelet kapni a szervezett emlőszűrésre. A szűrővizsgálat negatív eredményéről az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) tájékozódhat vagy személyesen érdeklődhet a vizsgálat helyszínén. Ha időközben az emlőiben bármi szokatlant vagy rendelleneset észlel, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy minden 100 mammográfiás szűrővizsgálatból 90 negatív eredménnyel végződik, azaz a röntgenfelvételeken az életkornak megfelelő emlőszerkezet ábrázolódik ki és semmiféle kóros eltérés nem látható.  

Nemnegatív eredmény

Ebben az esetben Önt visszahívja az emlőszűrő központ és további vizsgálatot végeznek (pl. ultrahang, biopszia) az elváltozás pontos tisztázására.  Az egészsége érdekében feltétlenül jelenjen meg a vizsgálaton, amennyiben visszahívják a szűrést követően! 

A visszahívás ijedséget okozhat és aggodalmat kelthet a visszahívott nőkben és családjukban, ezért a szűrőállomások mellett működő diagnosztikai részlegekben dolgozók igyekeznek a bizonytalansággal járó várakozási periódusokat minél inkább lerövidíteni. A rákgyanú tisztázása általában néhány napot vesz igénybe. A nemnegatív mammográfiás lelet nem jelent pozitív eredményt. Az emlő apró rendellenességeit is precízen észlelő mammográfiás készülék minden 100 vizsgálatból 10 esetben szűr ki valamilyen elváltozást. Ezen kiszűrt rendellenességeknek mintegy 50 %-nál a további vizsgálatok nem rosszindulatú daganatot állapítanak meg.  Az elvégzett 100 szűrővizsgálatból 3-4 olyan eset fordul elő, amely további orvosi kezelést igényel.

A mammográfiás vizsgálat alapján nemnegatív esetek további vizsgálata

A kiegészítő vizsgálatok célja, hogy a szűrővizsgálat által felvetett rendellenességet, a rosszindulatú emlőbetegség gyanúját megerősítsék vagy kizárják.

A kivizsgálás több lépésből áll:

  • ultrahangos vizsgálat;
  • aspirációs citológiai vizsgálat: vékony (0,7 mm-es külső átmérőjű) injekciós tűvel megszúrják a tisztázandó csomót és az így kapott sejteket mikroszkóp alatt megvizsgálják. E vizsgálatokkal már az esetek többségében megállapítható, hogy a talált csomó rosszindulatú-e.  

A végleges tisztázáshoz azonban szükséges lehet a talált csomó sebészi kimetszése, amelyből szövettani vizsgálat készül.

Hangsúlyozni kell, hogy az emlőrák diagnózisához szövettani vizsgálat szükséges!

Fontos tudni, hogy abban az esetben is visszahívják az emlőszűrő központba, ha technikai hiba miatt nem értékelhető a röntgenfelvétel.

Mi történik, ha a kivizsgálás emlőrákot igazol?

A korszerű kezelés komplex, azaz háromféle kezelési mód kombinációjából áll: sebészeti beavatkozás, sugárkezelés és gyógyszeres kezelés (kemoterápia). A kezelés mikéntjét az emlődaganat nagysága, szövettani szerkezete és a környéki nyirokcsomók állapota alapján határozzák meg.

A sebészeti kezelés korábban egyet jelentett az egész emlő eltávolításával. A szűrővizsgálatok elterjedésének köszönhetően ez ma már nem így van. A szűréssel észlelt emlőrákok többsége kisméretű és olyan korai stádiumban felfedezett, hogy még a legközelebbi nyirokcsomókba sem terjedt át. Ekkor a daganatos csomót tartalmazó emlő részleges, esetlegesen az azonos oldali hónalji nyirokcsomókat eltávolítására kerül sor. A sebészi kezelést a daganat helyének besugárzásával, szükség esetén további gyógyszeres kezeléssel teszik teljessé. Ilyen módon a korai emlőrák jó eredménnyel gyógyítható.

 

 

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2022