A vastagbéldaganatok kialakulásának okai

A vastagbélrák kifejlődésének pontos folyamata nem ismert, azonban számos tényező növeli kialakulásának kockázatát (a betegség akkor is megjelenhet, ha a rizikótényezők egyike sem áll fenn).

A vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát növeli:

  • helytelen táplálkozás: túl sok kalória, túl kevés növényi eredetű táplálék;
  • helytelen életmód: mozgáshiány, dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás;
  • korábban diagnosztizált polip;
  • családi halmozódás (ha a betegség elsőfokú rokonnál fordult elő, akkor kialakulásának kockázata 2-3-szor nagyobb); 
  • nőknél korábban már diagnosztizált méh-, méhnyak- vagy mellrák;
  • gyulladásos bélbetegség (colitis ulcerosa, Crohn-betegség);
  • 50 év fölötti életkor (a belet érő káros hatások idővel összeadódhatnak).

 

A vastagbéldaganat kialakulásának megelőzése

A vastagbéldaganat megelőzésének, korai felismerésének legfontosabb eszköze a szűrővizsgálatokon való részvétel.

A bélrendszeri daganatok kialakulását csökkentő tényezők:

  • részvétel lehetőleg kétévente szűrővizsgálaton, szükség esetén az esetleges polipok eltávolítása;
  • egészséges életmód: rendszeres fizikai aktivitás (legalább napi 30 perc mozgás), lelki egyensúly megteremtése, testsúly kontrollja, nyugodt éjszakai alvás, mérsékelt alkoholfogyasztás, dohányzás kerülése;
  • kiegyensúlyozott étrend: sok zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér- és tésztafélék; szárnyasok, halhús, olívaolaj, savanyított tejtermékek fogyasztása, kerülendők a füstölt húsok, sertészsír, margarin, magas cukor- vagy sótartalmú, tartósítószert tartalmazó ételek;
  • bőséges folyadékfogyasztás (legalább napi két liter víz);
  • vitaminok és ásványi anyagok pótlása: kalcium, D3-vitamin, C-vitamin, szelén, E-vitamin, folsav, omega-3 zsírsavak;
  • probiotikumok kúraszerű alkalmazása a vastagbél normál flórájának erősítése érdekében.

 

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2021