A vastagbéldaganatok kialakulásának okai
A vastagbéldaganatok kifejlődésének pontos folyamata nem ismert, azonban számos tényező növeli kialakulásának kockázatát (a betegség akkor is megjelenhet, ha a rizikótényezők egyike sem áll fenn).
A vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát növeli:
- helytelen táplálkozás: túl sok kalória, túl kevés növényi eredetű táplálék;
- helytelen életmód: mozgáshiány, dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás;
- korábban diagnosztizált polip;
- családi halmozódás (ha a betegség elsőfokú rokonnál fordult elő, akkor kialakulásának kockázata 2-3-szor nagyobb);
- nőknél korábban már diagnosztizált méh-, méhnyak- vagy mellrák;
- gyulladásos bélbetegség (colitis ulcerosa, Crohn-betegség);
- 50 év fölötti életkor (a belet érő káros hatások idővel összeadódhatnak).
A vastagbéldaganat kialakulásának megelőzése
A vastagbéldaganat megelőzésének, korai felismerésének legfontosabb eszköze a szűrés, azaz a szűrővizsgálatokon való részvétel.
A bélrendszeri daganatok kialakulását csökkentő tényezők:
- részvétel lehetőleg kétévente szűrővizsgálaton, szükség esetén az esetleges polipok eltávolítása;
- egészséges életmód: rendszeres fizikai aktivitás (legalább napi 30 perc mozgás), lelki egyensúly megteremtése, testsúly kontrollja, nyugodt éjszakai alvás, mérsékelt alkoholfogyasztás, dohányzás kerülése;
- kiegyensúlyozott étrend: sok zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér- és tésztafélék; szárnyasok, halhús, olívaolaj, savanyított tejtermékek fogyasztása, kerülendők a füstölt húsok, sertészsír, margarin, magas cukor- vagy sótartalmú, tartósítószert tartalmazó ételek;
- bőséges folyadékfogyasztás (legalább napi két liter víz);
- vitaminok és ásványi anyagok pótlása: kalcium, D3-vitamin, C-vitamin, szelén, E-vitamin, folsav, omega-3 zsírsavak;
- probiotikumok kúraszerű alkalmazása a vastagbél normál flórájának erősítése érdekében.