A támogatási szerződés aláírásával elindulhat az országos vastagbélszűrés.

A lakosság egészségtudatosságának fejlesztése, a szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandóság növelése, a népegészségügyi programok hatékonyságának növelése, valamint a szűrővizsgálati rendszer felülvizsgálata és annak korszerűsítése a célja annak a programnak, amely újabb mérföldkövéhez érkezett.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001. „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projektjének hosszú távú feladata a szervezett népegészségügyi szűrésekkel megelőzhető halálozások kockázatának csökkentése, a megbetegedések kedvezőtlen irányának megváltoztatása.

A szervezett népegészségügyi szűrések keretében a magát egészségesnek tartó, de a neme és az életkora alapján a veszélyeztetett népességcsoportba tartozó egyéneket szólítjuk meg, névre szóló, postai úton megküldött levélben.

A projekt egyik legfontosabb küldetése a vastagbélszűrés országos kiterjesztése az 50-70 éves férfiak és nők csoportjára, Magyarország teljes területére, ezért 2016 áprilisától az Országos Tisztifőorvosi Hivatal megkezdte a háziorvosi praxisok előzetes toborzását a vastagbélszűrési programban történő részvételre. Az előzetesen jelentkezési szándékát jelző háziorvosok aránya már meghaladta az 50%-ot.

A fentiek mellett a projekt lehetőséget biztosít a védőnők számára a népegészségügyi célú méhnyakszűrésre felkészítő továbbképzés térítésmentes elvégzésére is. Az országosan, tervezetten 2017 őszén induló képzéssorozatra a védőnők 2016. július 15-ig jelentkezhetnek.

A projekt szakmai céljainak végrehajtásához fedezetet biztosító támogatási szerződést Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az EMMI EU Fejlesztések Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága 2016. július 8-án írták alá.

A Komplex népegészségügyi szűrések projekt tervezett megvalósítási időtartama 52 hónap, amely a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, több mint hatmilliárd forint európai uniós támogatás segítségével.

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2022

sz2020 also infoblokk