Gyakran ismételt kérdések

A méhnyakszűrés célja a méhnyakrák jelenlétének kizárásam vagy fennállásának minél korábbi szakaszban történő felfedezése annak érdekében, hogy kezelése mielőbb megkezdődhessen. Kenetvizsgálatnak is hívják, mivel a méhnyak felületéről kenetet vesznek, és az abban lévő sejteket vizsgálják laboratóriumban. A hüvelyi feltárás után a méhnyak hüvelyi felszínéről (portio) a laphám és a hengerhám találkozása helyéről és a nyakcsatornából vett sejtminta citológiai vizsgálata.

Hazánkban 2003 óta biztosított szervezett módon, az 51/1997. (XII.18.) NM rendelet alapján a 25-65 év közötti nők számára a méhnyakszűrés. Azon nők, akik a NEAK (a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) nyilvántartása alapján 3 évnél (pontosan 34 hónapja) régebben nem voltak méhnyakszűrésen, diagnosztikai nőgyógyászati citológiai vizsgálaton, nincs igazolt méhnyakdaganatuk, illetve egyéb kizáró tényező nem áll fenn esetükben postai úton meghívót kapnak a szűrésre. Bizonyítást nyert, hogy a 25-65 év közötti nők egyszeri negatív eredményt követő 3 évenkénti szűrővizsgálata megfelelő gyakoriságot jelent. A mértékadó nemzetközi szakmai szervezetek – az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC), valamint a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) ajánlásai is a fenti megállapításon alapulnak.

A szűrést nőgyógyász szakorvos nőgyógyászati szakrendelésen vagy szűrő védőnő végezheti a lakhely szerinti védőnői tanácsadóban, ahol telefonon előzetesen időpontot tudnak egyeztetni. Szakorvosi ellátás keretében az utazás költségeit visszaigényelheti, ha másik településre kell utaznia szűrővizsgálatra. Ennek érdekében, a szűrésen való megjelenéskor jelezze a szolgáltatónak, hogy igénye van az utazási költségtérítésre, mert erre utólagosan nem kerülhet sor. A kérelem benyújtható a következő elérési úton: www.magyarorszag.hu (egészségügy-egészségbiztosítás pénzbeli ellátási menüpontban), a szűrést követő 6 hónapon belül.

 

Teljesen egészségesnek érezheti magát, mégis lehetnek elváltozások a méhnyakon. A legtöbb elváltozás nem vezet rákhoz, azonban néhány esetben előfordulhat rákos megbetegedés, ha az elváltozást nem kezelték.

A rákszűrést ajánlott a menstruációs ciklus közepén elvégezni (általában menstruációt követő 10. – 22. nap), nem ajánlott a szűrést a menstruációs ciklus alatt elvégeztetni.  Ez azért is fontos, mert a menstruáció előtti és utáni 3-4 napon előfordulhatnak a mintában olyan sejtek, amelyek megzavarhatják a vizsgálat eredményét (speciális eset: várandósság ideje).

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2022

sz2020 also infoblokk