Sajtószoba

A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai március 4-én az Allee Bevásárlóközpontban interaktív nap keretében hívták fel a figyelmet a vastagbélszűrés fontosságára és a korai felismerés jelentőségére a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika munkatársaival közösen.

Március világszerte a vastagbéldaganatok elleni küzdelem hónapja. A vastagbél rosszindulatú daganatai hazánkban is népbetegségnek számítanak. Rendszeres szűrővizsgálattal azonban időben felismerhetők és hatékonyan kezelhetők a tünetmentes elváltozások, így megakadályozható a betegség kialakulása.

A prevenciós nap keretében az érdeklődők tájékoztatást kaptak a népegészségügyi célú, szervezett vastagbélszűrési programról, amely az 50-70 év közötti lakosoknak biztosítja a térítésmentes szűrés lehetőségét. Az eseményre ellátogatók kötetlen beszélgetés keretében hasznos ismereteket tudhattak meg a szűrés első állomásának tekinthető fájdalommentes mintaadásról, a legfontosabb tudnivalókról és a szűrésen való részvétel feltételeiről. Továbbá hasznos információkat kaptak a vastagbéltükrözést megelőző teendőkről, illetve lehetőségük volt betekinteni egy kolonoszkópos vizsgálatba is.

Ha Ön is többet szeretne tudni a népegészségügyi célú, szervezett szűrésekről, látogassa meg honlapunkat.

https://szures.nnk.gov.hu/

Éljen a térítésmentes népegészségügyi szűrések lehetőségével. A rendszeres szűrés életet menthet!

A prevenciós nappal kapcsolatban további információt az alábbi linken olvashat: https://semmelweis.hu/mediasarok/2023/02/21/prevencios-interaktiv-napot-tart-a-semmelweis-egyetem-a-vastagbelrak-megelozese-erdekeben/

A vastagbélrák gyakorisága az 50 és 70 év közöttiek körében a legmagasabb - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Jó ütemben halad a szervezett országos vastagbélszűrés; a 50-70 éves korosztályban 350 ezer vizsgálatra szóló meghívót küldtek ki, és 100 ezren már vissza is küldték a mintákat - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Idén is folytatódnak a különböző népegészségügyi programok, fejlesztik és erősítik az iskolaorvosi szolgálatot és a gyerek-alapellátást, folytatódik a szintén a megelőzést szolgáló Három generációval az egészségért program - mondta az egészségügyért felelős államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Idén ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Átadták a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vastagbélszűrési minták kiértékelését végző felújított laboratóriumát csütörtökön. A beruházásra 841 millió forint uniós forrást fordítottak.

Vastag- és végbélszűrési program indul ősztől, az egészségügyi kormányzat várakozásai szerint a következő két évben mintegy 2,4 millió - 50 és 70 év közötti - férfi és nő vesz majd részt az uniós és hazai forrású programban - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Kovács Attila országos tisztifőorvos.

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2022

sz2020 also infoblokk