Szakmai hírek

Lezárult a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ „Komplex népegészségügyi szűrések” kiemelt projektje.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ „Komplex népegészségügyi szűrések” elnevezésű, EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosítószámú  kiemelt projektje keretében, Európai Uniós forrásból nyílt lehetőség - többek között - a népegészségügyi célú szűrőprogramok módszertani megújítására, a vastagbélszűrési program bevezetésével egy újabb szervezett szűrés elindítására, s ez által a daganatos halálozások csökkentésére, a lakosság egészségtudatosságának fejlesztésére. A vissza nem térítendő támogatás összege 16,66 milliárd forint volt.

A 2016 márciusában útjára indított program az eltelt bő hét és fél éves működése során jelentős eredményeket ért el a népegészségügy területén. A szakmai-módszertani megalapozó és döntés-előkészítő munka mellett számos olyan, kifejezetten Magyarország lakossága számára lehetőséget biztosító tevékenységek zajlottak, amelyek megbetegedések megelőzését vagy időben történő felfedezését segítették.

A projekt egyik legnagyobb érdeme a népegészségügyi célú, célzott (szervezett) vastagbélszűrési program országos bevezetése az 50-70 év közötti férfiak és nők körében. A személyi és tárgyi feltételek megteremtését követően 2018 novemberében indult el hazánkban a vastagbélszűrési program. Indulásától a projekt zárásáig több mint 860 ezer állampolgár szűrése valósult meg. Emellett egyéb szűrőprogramokban (méhnyakszűrés, HPV-szűrés, szájüregi-szűrés) további közel 50 ezer állampolgár vett részt.

Közel hétezer egészségügyi szakember részesült képzésekben, az eszközfejlesztés keretében országszerte 49 kolonoszkópos labor kapott korszerű kolonoszkópos tornyokat és további 10 labor mosóautomatákat, valamint 20 kórházban speciális vizsgálóágyak telepítésére került sor a testi vagy szellemi fogyatékossággal élő hölgyek nőgyógyászati vizsgálatának könnyebb elvégzése érdekében.

Szintén a projekt biztosította lehetőségként 2020-tól, hogy a 7. osztályos fiúk szülei is térítésmentesen kérhették gyermekük részére a HPV elleni védőoltást. Három esztendő alatt közel 100 ezer fiúgyermek részesült a védőoltásban. A projekt eredményeként a 2023/2024-es tanévtől már a fiúgyermekek részére is térítésmentesen igényelhetik a szülők a HPV elleni védőoltást az államilag biztosított oltási program keretében.

A projektről, illetve a népegészségügyi célú szűrővizsgálatokról bővebb információ az nnk.gov.hu, valamint a szures.nnk.gov.hu oldalakon található.

 

Az immár harmadik alkalommal megrendezett, nagy sikerű EGÉSZSÉGPART prevenciós programjaiba a „Komplex népegészségügyi szűrések” projekt is aktívan bekapcsolódott. A digitális egészségügyi szűrő –és felvilágosító rendezvénysorozat célja a Balaton népszerű üdülőhelyein élők és az ott nyaralók motiválása arra, hogy egészségük megőrzése érdekében tegyék meg az első lépést, és vegyenek részt a felajánlott ingyenes prevenciós programokon.

A szervezők célja az egészséges életmód előnyeinek népszerűsítése, kiemelve, hogy a prevenciós szemléletben kulcsszerepe van a rendszeres szűrővizsgálatokon történő részvételnek. A szűrések életmentők lehetnek, ugyanis segítségükkel korán, még a tünetek megjelenése előtt felismerhetők a kezdeti elváltozások. Így megakadályozhatók a komolyabb egészségügyi problémák kialakulása.

Az érdeklődők érvényes TAJ-számmal vehettek részt általános állapotfelmérésen (vércukor-, koleszterin- és trigliceridmérés; vérnyomás- és pulzusmérés, férfiaknak PSA-szűrés), digitális szájüregi - valamint bőrgyógyászati szűrővizsgálatokon. A résztvevők testösszetétel-analízisen kaphattak képet fizikai állapotukról. Az eredmények részletes kiértékelését dietetikai – és életmódbeli tanácsadások egészítették ki. A 3 helyszínen – Balatonboglár, Balatonalmádi és Gyenesdiás - megrendezett kitelepülések alkalmával funkcionális mozgásminta felmérés, valamint preventív edukációs aktivitások is az egészség megőrzését tűzték ki célul.

Az érdeklődők egyúttal részletes tájékoztatást kaptak a szervezett vastagbélszűrés menetéről, valamint a rendezvények keretein belül az átlagos kockázati csoportba tartozó korosztály tagjainak lehetősége volt vastagbélszűrési egységcsomag igénylésére.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ irányításával zajló EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosítószámú projekt mindezen aktivitásokat figyelemfelhívó kommunikációs tájékoztatók és promóciós célú reklámtárgyak biztosításával támogatta. 

A támogatási szerződés aláírásával elindulhat az országos vastagbélszűrés.

A lakosság egészségtudatosságának fejlesztése, a szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandóság növelése, a népegészségügyi programok hatékonyságának növelése, valamint a szűrővizsgálati rendszer felülvizsgálata és annak korszerűsítése a célja annak a programnak, amely újabb mérföldkövéhez érkezett.

Vastag- és végbélszűrési program indul ősztől, az egészségügyi kormányzat várakozásai szerint a következő két évben mintegy 2,4 millió - 50 és 70 év közötti - férfi és nő vesz majd részt az uniós és hazai forrású programban - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Kovács Attila országos tisztifőorvos.

A projekthez csatlakozott háziorvosok és gasztroenterológiai központok megjelenítéséhez, kattintson ide.

Átadták a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vastagbélszűrési minták kiértékelését végző felújított laboratóriumát. A beruházásra 841 millió forint uniós forrást fordítottak.

Projektazonosító: EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001

Projekt címe: KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK

Projektmegvalósítás kezdete, vége: 2016.03.01. – 2023.11.30.

Projekt költségvetése: 16 663 766 106 Ft

Támogatás intenzitása: 100%

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2022

sz2020 also infoblokk