Kedves Védőnő!

Hazánk 2003-ban bevezette a népegészségügyi célú méhnyakszűrés rendszerét a méhnyakrákból eredő halálozás csökkentése érdekében. A szervezett szűrés során alkalmazott módszer nemzetközi szakmai szervezetek ajánlásán alapul, mely lehetővé teszi a méhnyakrák, valamint megelőző állapotainak korai felismerését és korai kezelését.

Annak érdekében, hogy Ön is tevékenyen részt tudjon venni a népegészségügyi szűrővizsgálat szervezésében és növelje a lakossági részvételt, a szükséges szakmai tudásanyag megismertetésére térítésmentesen e-learning továbbképzési lehetőséget biztosítunk „A védőnők felkészítése a népegészségügyi célú méhnyakszűrés lakossági részvételének ösztönzésére” címmel. A továbbképzés célja, hogy a védőnők megismerkedjenek a méhnyakszűrés végzésének elméletével, az önmintavételi lehetőségekkel, valamint a liquid base technikával. A képzési tananyag ezen kívül a részvételi hajlandóságot növelő kommunikációs és a nők érzékenyítését célzó elemeket is tartalmaz, így a lakossági ismeretterjesztést hatékonyabban tudja ellátni.

Tájékoztatjuk, hogy az e-learning továbbképzés teljesítésével lehetősége van a várhatóan 2021. év elejétől elérhető védőnői gyakorlati képzés megkezdésére, amely teljesítésével - és az ehhez szükséges igazolás kiállításával –a területi védőnői ellátásról szóló 49/2004. (V. 21.) ESzCsM rendelet módosításáról szóló 28/2013. (IV.5.) EMMI rendelet 4.§ (3) bekezdésének megfelel, egyúttal jogosultságot szerez a védőnői méhnyakszűrés végzésére.

Az SZTK-A-45444/2019 nyilvántartási számon akkreditált, szabadon választható e-learning továbbképzés sikeres elvégzésével 18 kreditpont szerezhető. A megszerzett továbbképzési pontok az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól szóló 63/2011. (XI.29.) NEFMI rendelet alapján lejelentésre kerülnek az Állami Egészségügyi Ellátó Központ felé.

Az e-learning képzés jelentkezési felületét, képzési anyagát és a vizsgatesztet az antsz.hu Gyorsmenüjén keresztül az EFOP180 Képzés felületre kattintva tudja elérni. A továbbképzésről készült tananyag tartalma a https://szures.nnk.gov.hu/ honlapon a Tananyagok menüpontban szintén megismerhető.

A képzésen való részvétel feltétele a védőnői oklevél megléte, azaz a 62/2011. (XI.29.) NEFMI rendelet 1. sz. melléklete szerinti 12. Védőnői ellátás szakmacsoportba tartozó szakmai végzettség, valamint regisztráció a projekt képzési programjára az adott továbbképzési formára kialakított jelentkezési felületen.

A továbbképzés vizsgateszt kitöltésével zárul. A továbbképzés eredményességének és a képzés elvégzéséről szóló Igazolás kiadásának feltétele, hogy a résztvevő által kitöltött írásbeli teszt eredménye meghaladja a 70%-ot. Amennyiben a résztvevő nem felelt meg a vizsgán, három alkalommal ismételten vizsgát tehet.

Az ÁEEK közhiteles adatbázisában a továbbképzési pontok lejelentése a működési / alap nyilvántartási szám alapján történik, ezért kiemelten fontos, hogy a jelentkezők pontosan adják meg személyes adataikat.

Amennyiben a védőnők az ÁNTSZ szakrendszerben nem rendelkeznek érvényes regisztrációval, illetve a továbbképzéssel kapcsolatos egyéb kérdés merül fel, kérjük az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldjenek értesítést a kiemelt projekt Képzési munkacsoportja részére.

A továbbképzés az EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 számú „Komplex népegészségügyi szűrések” elnevezésű kiemelt projekt keretében valósul meg.

Eredményes továbbképzést kívánunk!

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2022

sz2020 also infoblokk