Oldal előállításának időpontja: 2020-10-26 22:34:19.420

Folytatódik a „Komplex Népegészségügyi Szűrések” kiemelt projekt

Magyarország kormányának döntése értelmében a „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projekt tovább folytatódik 2023. június 30-áig a Nemzeti Népegészségügyi Központ keretein belül.

A projekt hosszú távú célja változatlan: a népegészségügyi programok hatékonyságának növelése révén a szűrővizsgálatokkal megelőzhető halálozások kockázatának csökkentése. Közvetlen célkitűzés a lakosság egészségtudatosságának fejlesztése, beleértve a szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandóságot, valamint a szűrővizsgálati rendszer felülvizsgálatát és annak korszerűsítését, biztosítva a szűrővizsgálatok teljes körű szabályozottságát.

A projekt keretében kidolgozásra került a szűrővizsgálatok szabályozási keretrendszere, megkezdődött a népegészségügyi szűrővizsgálatok továbbfejlesztése, a szűrési rendszer újraszervezése.

A projekt egyik kiemelt célja a népegészségügyi célú szervezett lakossági vastagbélszűrés országos kiterjesztése a teljes célpopulációra, azaz valamennyi 50-70 év közötti, átlagos kockázatú magyar állampolgár részére.

A HPV okozta betegségteher csökkentése érdekében a projekt vállalja a HPV elleni védőoltás kiterjesztését a 7. osztályos korcsoportba tartozó fiúgyermek részére három tanéven keresztül, továbbá 30 ezer hölgy bevonásával részben folyadékalapú (liquid based cytology) technológiával, részben a hagyományos kenetvételi technikával HPV szűrés pilot program valósul meg. A projekt keretein belül továbbá kolonoszkópos tornyok, valamint a szellemi és testi fogyatékossággal élő hölgyek szűréséhez speciális nőgyógyászati vizsgálószékek beszerzése és telepítése is megvalósul.