Ismerd meg emlőidet!

Miért fontos az emlők önvizsgálata?

A jó- és rosszindulatú melldaganat korai diagnosztizálásában kiemelten fontos az önvizsgálat, hiszen a nők általában saját maguk fedezik fel az elváltozásokat. Az emlők önvizsgálatát rendszeresen gyakorló nők között a 2 cm-nél nagyobb daganat előfordulása sokkal ritkább, mint az átlag népességben.

Az önvizsgálatnál nagyon fontos a rendszeresség és a módszeresség. Célszerű mindig ugyanazon a napon végezni a vizsgálatot, így könnyebben észrevehetőek az esetleges eltérések és van viszonyítási alap. Javasolt a vizsgálatot a menstruációs ciklus végét követően elvégezni, mert ilyenkor a mell kevésbé érzékeny, duzzadt.

Az emlők önvizsgálatának lépései:

  1. Álljon szembe a tükörrel leeresztett karral és vállal! Figyelje meg a mellek alakját! Vizsgálja meg, hogy látható-e valamilyen bőrelváltozás, elszíneződés, duzzanat, vagy szokatlan alakváltozás (például a bimbók behúzódása). A megfigyeléseket ismételje meg úgy, hogy mindkét karját a feje fölé emeli!
  2. Tapintsa át melleit úgy, hogy az egyiket, majd a másikat két tenyere közé veszi, és tenyerét függőleges, majd vízszintes irányban csúsztatva mozgatja! Jobb kezének összezárt ujjaival enyhe nyomással, körkörös mozgással kívülről befelé csigavonalban haladva tapintsa át egyik, majd másik mellét!
  3. Kényelmesen hanyatt fekve, egyik kezét a feje alá, egy kispárnát pedig a válla alá helyezve ugyancsak körkörös mozgással tapintsa át egyik, majd másik mellét; ujjai hegyével tapintsa át a hónalját is! Majd karját a teste mellé helyezve ismételje meg a tapintást egyik, majd a másik oldalon!
  4. Enyhén nyomja meg a mellbimbóit! Figyelje meg, ürül-e belőle váladék?

Ha a mellében szokatlan csomót vagy a bőr megvastagodását észleli, illetve, ha a bimbó váladékozik, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

Partner oldalak

KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK @2021